Als de afbeelding is gekozen, moet er een keuze gemaakt worden uit de verschillende soorten fineer.  Niet alleen moeten de  houtsoorten gekozen worden, die ieder hun eigen kleur en structuur hebben, maar binnen de houtsoorten is ook een enorme variëteit.

 

Zie bijvoorbeeld het verschil tussen de zeilen van beide schepen. Bij alle twee is noten fineer gebruikt. Boven is een stuk gebruikt met een mooi gelijkmatig verloop van het kernhout naar het spint (het jonge lichte nieuwe hout dat aan de buitenkant van de stam groeit). Daaronder een egaal stuk, dat contrasteert met het lichte esdoorn. Het effect is heel verschillend.

Met deze keuzes bepaal je bijvoorbeeld de schaduw-werking, de woestheid van het water en zelfs het type weer.

 

Eerst wordt er een achtergrond gekozen. Dit kan een stuk zijn maar ook verschillende stukken, zoals hier de combinatie Esdoorn voor de lucht en wortel voor het water, die met elkaar verbonden worden. Hier wordt de afbeelding op gepositioneerd, waarna begint het geduldwerk van stukjes uitsnijden, passen en bijschuren. Ieder stukje wordt apart gesneden en gepast. Alle stukjes worden als een mozaïek bij elkaar gelegd en met simpel plakband bij elkaar gehouden. Wanneer alle stukjes klaar zijn wordt het geheel op een ondergrond verlijmd in een pers. Pas als het geheel  verlijmd is en al het plakband verwijderd, wordt het resultaat zichtbaar. Als het geheel mooi glad is geschuurd kan het in de olie of lak gezet worden waardoor alle effecten en contrasten nog sterker worden.

 

 

notenhout met spint dat de bolling van het zeil goed suggereert.

notenhout en essen gecombineerd zodat andere lichtinval wordt gesuggereerd.

+31-6-50671418